تولیدکننده مواد اولیه کامپوزیت و فایبرگلاس
سه شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳

رزین اپوکسی پخت حرارتی چیست؟

رزین اپوکسی پخت حرارتی
چکیده این مطلب:

رزین اپوکسی پخت حرارتی که به آن پلی پوکساید هم می‌گویند، پری پلیمر و پلیمر واکنش‌پذیر بوده که حاوی گروه‌های اپوکساید است که سطح مقاومت ….

نویسنده: حیدر فیلی منتشر شده در: ۱۷ اسفند ۱۴۰۰ 1,606 بازدید

رزین اپوکسی پخت حرارتی که به آن پلی پوکساید هم می‌گویند، پری پلیمر و پلیمر واکنش‌پذیر بوده که حاوی گروه‌های اپوکساید است که سطح مقاومت گرمایی و شیمیایی بسیار بالا و قدرت چسبندگی بسیار قوی دارند. صنعت رزین اپوکسی یکی از قدیمی‌ترین رزین‌های گرماسخت است که به علت ماندگاری گرمایی زیاد‌‌ کاربردهای قابل‌توجهی را در صنایع مختلف پیداکرده است.

اپوکسی از بهترین چسب‌های موجود برای کاربردهای مختلف در بخش صنعتی است. رزین اپوکسی هنگامی‌که پخت می‌شود اتصال سخت و بادوامی ایجاد می‌کند و برای فلزات قدرت چسبندگی بسیار بالایی دارد. همچنین قدرت تحمل شیمیایی و محیطی این ماده چسبناک بسیار چشمگیر است. مخصوصاً برای استفاده در کارهای ظریف، حساس و همچنین متریال هایی که  دارای جزئیات ریز هستند، به‌طور خیلی دقیقی فضاهای خالی ایجادشده را پر می‌کند و در مقابل مواد شیمیایی سخت و پرکار، خاصیت درزگیری  را ایجاد می‌کند.

ازآنجاکه رزین اپوکسی پخت حرارتی این قابلیت را دارد که از فرسودگی جلوگیری کند، در بخش‌های مختلف از آن به‌عنوان راه‌حلی منحصربه‌فرد برای محافظت از بسیاری از لوازم‌خانگی که به‌مرورزمان زنگ‌زده و فرسوده می‌شوند مورداستفاده قرار می‌گیرد.

رزین اپوکسی پخت حرارتی

رزین اپوکسی پخت حرارتی

سناریوی پخت رزین اپوکسی

سناریوی پخت نقش بسیار مهمی در مقدار پایه‌ی  کیفیت رزین اپوکسی در زمان پخت دارد. برای سناریوی پخت دستورالعمل‌های مختلفی وجود دارد؛ اما ترکیب آمید و پلی آمید یکی از رایج‌ترین آن‌ها است.

یکی دیگرازعوامل مهم در پخت حرارتی اپوکسی دمای مورداستفاده در آن است. سرعت شکل‌گیری در رزین‌ها به مقدار شتاب‌دهنده آن‌ها و در رزین‌های اپوکسی به‌کارگیری انواع مختلف سخت‌کننده‌ها بستگی دارد. در هر دو نوع رزین به‌سادگی امکان سرعت بخشیدن به عمل‌آوری با حرارت دادن به فرایند پخت، موجود است.

به‌طوری‌که اعمال بالاترین درجه حرارت مجاز ممکن منجر به افزایش هر چه بیشتر سرعت عمل‌آوری و سخت شدن نهایی رزین‌ها می‌شود. عمل‌آوری رزین‌ها در شرایط دمایی محیط با دمای یکی، از جالب‌ترین نکات رزین اپوکسی پخت حرارتی ایجاد گرما و سرما در آن است. به این صورت که گرما دادن زمان پخت را سریع‌تر می‌کند اما ایجاد سرما زمان پخت را کند  و آهسته می‌کند. جالب است که بدانید سرما برای زمان ذخیره و نگهداری اپوکسی بسیار مناسب است.

خرید رزین اپوکسی با کیفیت در شیمی افسون

چگونگی فرآیند رزین اپوکسی پخت حرارتی پخت

اپوکسی خام در ابتدا حالت مایع دارد و درزمان پخت براثر واکنش شیمیایی به حالت کاملاً جامد درمی‌آید. به این مراحل زمان پخت گفته می‌شود. رزین اپوکسی پخت حرارتی شامل چند مرحله است:

مرحله اولیه رزین اپوکسی پخت حرارتی پخت

زمانی که رزین ‌اپوکسی و هاردنر باهم ترکیب می‌شوند کمی سفت شده و حالت چسبناک و ژل‌مانند به خود می‌گیرد.

مرحله نهایی رزین اپوکسی پخت حرارتی پخت

در مرحله آخر رزین کاملاً سفت شده و با استفاده از سنباده‌زنی و پولیش می‌توان به آن شکل داد. اگر می‌خواهید پیچ و مهره به رزین خود نصب کنید، باید بعد از حدود 7 روز که مقاومت خود را به‌طور کامل به دست آورده است این کار را انجام دهید‌.

پخت تکمیلی با توضیحات رزین اپوکسی پخت حرارتی پخت

این فرآیند شامل دمای چند لایی بعد از پخت اولیه در دمای محیط هست که با افزایش میزان پیوندهای عرضی در مولکول همراه خواهد شد. عملکرد پخت تکمیلی به‌طور طبیعی در دماهای گرم محیط تا حدودی انجام‌پذیر است اما معمولاً در دماهای بالا خواص بیشتر زمان پخت تکمیلی به دست می‌آید.

پخت تکمیلی شامل افزایش درجه حرارت لمینیت بعد از اصلاح دمای اولیه محیط هست که موجب ارتقاء میزان اتصال متقابل مولکول‌های موجود در آن می‌شود. این عمل به‌خصوص در مورد نقطه نرمش ماده یا دمای انتقال شیشه  به‌اختصار TG مشهود است که بعد از یک محدوده منحصربه‌فرد براثر افزایش دمای پخت تکمیلی افزایش میابد.

پیشنهاد میشه این مطلب رو بخونی »» راهنمای خرید رزین اپوکسی

زمان برای فرایند رزین اپوکسی پخت حرارتی

عملیات پخت و پخت تکمیلی رزین‌ها تا بخشی می‌تواند با روندی طبیعی در مدت‌زمان‌های طولانی در درجه حرارت محیط‌های گرم تا دمای ۴۰ درجه سانتی‌گراد انجام شود ولی برای رسیدن به خواص بهتر و بالاتر ذکر شد، باید در دمای تا ۶۵ درجه رساند؛ اما براثر ژل شدن و کاهش تحرک واکنشگرها  فرآیند پخت در اثر نفوذ حرارت بعد از پایان آن صورت می‌پذیرد.

دستورالعمل پخت رزین اپوکسی پخت حرارتی بر اساس سفارش و سناریوی از قبل برنامه‌ریزی‌شده برای ساخت اثر مشخص می‏شود.

به‌طور مختصر عملیات پخت به سه بخش:

۱. ژل شدن (همان حالت مایع)

۲. پخت اولیه یا به‌اصطلاح شیشه‌ای شدن

۳. پخت نهایی و کامل که حالت کاملاً جامد دارد

در حالت کلی هرچه دمای محیط بالاتر باشد، رزین هم با سرعت بالاتری سخت می‏شود‌؛ و در صورت عمل نکردن به قوانین فرآیند پخت ممکن است مسائلی همچون شل شدگی، کاهش قدرت چسبندگی، خشک نشدن کامل، ایجاد چسبندگی و یا حتی سفیدک زدن روی سطح رزین براثر گرما به وجود آید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده + دوازده =