×
فهرست این محتوا: پنهان هاردنر چیست؟ میزان هاردنر در رزین پلی استر چقدر باید باشد؟ ۱۰ نکته کاربردی درباره کار با رزین پلیاستر هاردنر چیست؟ ….
پیش از آنکه به موضوع میزان هاردنر در رزین پلی استر بپردازیم بهتر است بدانیم که رزین پلی استر بهتنهایی دیر خشکشده و حالت ژلهای و چسبنده دارد به همین دلیل از تثبیتکننده رزین پلی استر یا همان هاردنر در رنگآمیزیهای این نوع محصول استفاده میکنند. هاردنر ها در بازار به دو صورت پودری و مایع موجود میباشند که بوی تندی میدهند، بنابراین رنگآمیزی سطوح چوبی را در فضایی انجام دهید که سیستم تهویه مناسبی داشته باشد.
در استفاده از هاردنر باید به این نکته توجه شود که به میزان مشخصی با رزین پلی استر ترکیب شود، چراکه با تغییر حجم هاردنر میتوان میزان سفت شدن پلی استر را تنظیم کرد و این برای لوازم چوبی مختلف فرق دارد. هاردنر نقش کاتالیزور را در واکنشهای شیمیایی ایفا میکند.
مقدار میزان هاردنر در رزین پلی استر بسیار حائز اهمیت بوده و دلیل اصلی آن مرتبط بازمان خشک شدن رزین است؛ یعنی طول مدتزمان خشک شدن رزین را میتوان با مقدار هاردنر ارزیابی کرد. با توجه به استاندارد کلی شیوه آمادهسازی رزین، افزودن دو درصد هاردنر به رزین پلی استر در نظر گرفتهشده است. اگر چنانچه رزین پلی استر بهصورت لایهای باریک و نازک باشد، زمان سفت شدن آن به طول میانجامد و درواقع بهکندی خشک میشود که در این صورت بایستی ۴ درصد هاردنر به آن افزود.
متقابلاً اگر چنانچه ضخامت و قطر رزین زیاد باشد، احتمال آسیبدیدگی و ترکخوردگی آن بالا میرود که در این شرایط بایستی فقط یک درصد هاردنر به آن اضافه کرد. همچنین در صورت استفاده از قالبهای پلاستیکی که براثر قرارگیری بر حرارت حساس هستند، بایستی مقدار کمی از هاردنر را در پلی استر استفاده کرد. ناگفته نماند که افزودن هاردنر بیش از ۴ درصد، باعث شکنندگی پلی استر میشود و بهمراتب افزودن هاردنر به مقدار خیلی کم نیز، سبب انعطافپذیری و نرمی پلی استر میشود.
۱- به هنگام سفت شدن پلی استر، مولکولها به هم نزدیک شده و مقداری از محلول نیز تبخیر میگردد. درنتیجه، حجم پلی استر بعد از بستن، اندکی کاهش مییابد.
۲- پلی استر سخت شده را دیگر نمیتوان به حالت مایع برگرداند (Thermosetting plastic)
۳- مناسبترین درجه برای کار با پلی استر، حرارت بیست درجه هست.
۴- پلی استر مایع، بوی زنندهای دارد و اگر روزانه با مقدار پنج کیلوگرم از آن کار شود، بیضرر است، ولی بیشتر از این مقدار را باید در اتاقی که تهویه میشود، انجام داد.
۵- رزین پلی استر به بعضی اجسام مثل چوب میچسبد؛ بنابراین باید داخل قالب را صاف بگیریم و از جداکنندهها در داخل آن استفاده کنیم. میتوانیم از پارافین و یا فیلم استفاده کنیم. فیلم، مایعی است که با قلممو بر سطح قالبزده میشود و پس از خشک شدن، یکلایه نایلون مانند نازک ایجاد میکند.
۶- رزین پلی استر باید در جای خنک و تاریک نگهداری شود. عمر رزین درصورتیکه مرغوب باشد، به دوازده ماه میرسد.
۷- پلی استر بعد از بستن، محکم و غیر سمی میگردد. میتوان آن را سوهان زد و یا با مته سوراخ نمود.
۸- میتوان انواع رنگهای پودری را با رزین پلی استر مخلوط نمود تا بهصورت رنگین درآید.
۹- رزین پلی استر در مقابل نور تغییر رنگ نمیدهد.
۱٠- هاردنرهای مورداستفاده در پلی استر، به دو صورت مایع و خمیری وجود دارند. کار کردن با نوع خمیری سادهتر است. هاردنر مایع به رنگ آب است و بوی تندی دارد.
بهطورکلی؛ باکم و زیاد کردن هاردنر، میتوان زمان سفت شدن را تنظیم نمود. قانون کلی میزان هاردنر در رزین پلی استر های شفاف، ۲ درصد است. رزین پلی استر در لایههای نازک خیلی بهکندی سفت میشود و قسمت بالای آن به حالت چسبنده باقی میماند. در این موارد، باید مقدار هاردنر را به ۴ درصد رساند. اگر ضخامت پلی استر زیاد باشد، احتمال ترکخوردگی پیش میآید که در این مورد، باید میزان هاردنر در رزین پلی استر را یک درصد انتخاب نمود.
وقتیکه قالب پلاستیکی است و نسبت به حرارت حساس هست نیز باید میزان هاردنر را کاهش داد. اگر مقدار هاردنر از ۴ درصد تجاوز کند، باعث میشود پلی استر خیلی ترد و شکننده شود. اگر میزان هاردنر در رزین پلی استر را یک درصد درنظر بگیریم، پلی استر حالت انعطافپذیری خواهد داشت.