تولیدکننده مواد اولیه کامپوزیت و فایبرگلاس
شنبه ۰۳ آذر ۱۴۰۳

رزین پلی استر اشباع چیست؟

رزین پلی استر اشباع چیست
چکیده این مطلب:

پلی استر یک ترکیب پلیمری است که از واکنش تراکم بین پلی ال و اسید به وجود می‌آید. رزین پلی استر اشباع از واکنش استری ….

نویسنده: حیدر فیلی منتشر شده در: ۱۵ اسفند ۱۴۰۰ 1,439 بازدید

پلی استر یک ترکیب پلیمری است که از واکنش تراکم بین پلی ال و اسید به وجود می‌آید. رزین پلی استر اشباع از واکنش استری شدن پلی اسید با پلی الکل تهیه‌شده و به دو گروه پلی استر اشباع مایع (پایه حلالی) و پلی استر اشباع جامد تقسیم می‌شود. پلی‌استرهای پایه حلال در پوشش ورق‌های فلزی، Can Coating، Coil Coating، رنگ‌های خودرویی و پلی استر اشباع جامد در صنعت خودروسازی، ماشین‌آلات صنعتی و لوازم‌خانگی کاربرد دارند.

بنابراین می‌توان آن‌ها را به‌عنوان پلیمرهای تراکمی دسته‌بندی کرد. رایج‌ترین و بسیار مفیدترین شکل، فرم غیراشباع است. بااین‌حال، یک‌شکل اشباع نیز وجود دارد.

رزین پلی استر از نوع اشباع یعنی چه؟

رزین پلی استر اشباع چیست

رزین پلی استر اشباع چیست

رزین پلی استر اشباع، پلیمری است که در زنجیره کربنی خود، پیوند دو یا سه‌گانه ندارد. اگرچه رایج‌ترین شکل آن رزین غیراشباع است، اما می‌توانیم این شکل اشباع را با استفاده از پلی ول (گلیکول) بیش‌ازحد در فرآیند واکنش به دست آوریم. نتیجه می‌تواند یک پلی استر پایان‌یافته با هیدروکسید یا یک پلی استر با پایانه کربوکسیل باشد. بااین‌حال، شکل رایج، رزین پلی استر پایانه هیدروکسید است. اغلب از اسیدهایی مانند ایزوفتالیک اسید، فتالیک انیدرید، آدیپیک اسید و گلیکول‌هایی مانند نئوپنتیل گلیکول، پروپیلن گلیکول، دی اتیلن گلیکول، گلیسیرین و غیره در فرآیند تولید استفاده می‌کنند.

پیشنهاد میشه این مطلب رو بخونی »» رزین پلی استر غیر اشباع چیست

کاربرد عمده این رزین شامل تولید روکش کویل هست. بااین‌حال، به خواص و ساختار رزین بستگی دارد. می‌توانیم از آن‌ها برای پوشش، آستر و رنگ پشتی برای پوشش‌های کویل استفاده کنیم. علاوه بر این، در تولید جوهرهای چاپ و کویل های باروکش حرارتی نیز مفید است.

مشخصات رزین پلی استر اشباع

مشخصات مهم این پلیمر به شرح زیر است:

  • تطبیق‌پذیری و مقاومت در برابر آب‌وهوا
  • سختی و برجسته
  • مقاومت در برابر کثیفی
  • مناسب برای نیازهای عمومی؛
  • مقرون‌به‌صرفه
مشخصات رزین پلی استر اشباع

مشخصات رزین پلی استر اشباع

پیشنهاد میشه این مطلب رو بخونی »» آشنایی با انواع رزین پلی استر

رزین پلی استر غیر اشباع چیست؟

رزین پلی استر غیراشباع رایج‌ترین نوع رزین است و دارای پیوندهای دوگانه در خود (زنجیره اصلی کربن) است. ما می‌توانیم این شکل را از طریق واکنش تراکم بین اسیدهای دی کربوکسیلیک غیر اشباع تولید کنیم. این پلیمر یک پلیمر خطی با پیوندهای استری و پیوندهای دوگانه است. از کاربردهای این پلیمر می‌توان به تولید ترکیب قالب‌گیری ورق، ترکیب قالب‌گیری حجیم، تونر و چاپگر لیزری اشاره کرد.

مشخصات رزین پلی استر غیر اشباع

از ویژگی‌های مهم این پلیمر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقاومت در برابر حرارت
  • استحکام کششی و فشاری بالا
  • مقاومت خمشی بالا
  • مقاومت در برابر خوردگی شیمیایی
  • خواص دی‌الکتریک عالی
  • سیالیت خوب هنگام گرم شدن

پیشنهاد میشه این مطلب رو بخونی »» رزین پلی استر مات

تفاوت بین رزین پلی استر اشباع و غیر اشباع چیست؟

رزین پلی استر اشباع پلیمری است که هیچ پیوند دو یا سه‌گانه ندارد؛ بنابراین، هیچ اشباع نشده‌ای در این پلیمر وجود ندارد. از سوی دیگر، رزین پلی استر غیراشباع رایج‌ترین نوع رزین است و دارای پیوندهای دوگانه در خود است؛ بنابراین، غیر اشباع است. این تفاوت اصلی بین رزین پلی استر اشباع و غیر اشباع است.

علاوه بر این، ما می‌توانیم هر دو را با واکنش تراکم تولید کنیم، اما در تولید رزین‌های پلی استر اشباع، واکنش بین اسیدها و گلیکول‌ها با مقدار بیش‌ازحد گلیکول انجام می‌شود. درحالی‌که در تولید رزین پلی استر غیر اشباع، واکنش بین دی کربوکسیلیک اسیدهای غیر اشباع صورت می‌گیرد. با نگاهی به تفاوت‌های بیشتر، رزین پلی استر اشباع در تولید پوشش‌های کویل کاربرد عمده‌ای دارد درحالی‌که رزین پلی استر غیراشباع در تولید ترکیب قالب‌گیری ورق، ترکیب قالب‌گیری حجیم، توترها و چاپگرهای لیزری مفید است.

به‌طور خلاصه، پلی‌استرها پلیمرهای گرمانرم مهمی هستند. دو نوع رزین پلی استر بر اساس ماهیت شیمیایی پلیمر وجود دارد. آن‌ها شکل اشباع و غیر اشباع رزین‌های پلی استر هستند. تفاوت اصلی بین رزین پلی استر اشباع و غیر اشباع در این است که رزین پلی استر اشباع در زنجیره اصلی خود پیوند دوگانه ندارد اما رزین پلی استر غیراشباع دارای پیوند دوگانه در زنجیره اصلی است.

این رزین‌ها به‌صورت مایع یا پودری در ساخت رنگ‌ها و پوشش‌دهنده‌های صنعتی برای مصرف در صنایع قوطی سازی، کویل کوتینگ، صنایع اتومبیل، صنایع مصنوعات خانگی استفاده می‌شوند و در مواردی که کیفیت بهتری نسبت به رنگ‌های آلکیدی در پوشش نهایی موردنظر باشد از این رزین‌ها استفاده می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده − 10 =