تولیدکننده مواد اولیه کامپوزیت و فایبرگلاس
شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳

آموزش قالب گیری رزین پلی استر

ساخت قالب چراغ با رزین پلی استر
چکیده این مطلب:

فهرست این محتوا: پنهان 1) مقدمه 2) رزین های پلی استر چیست 2.1) برخی از ویژگی های رزین های پلی استر 2.2) قالب گیری رزین ….

نویسنده: حیدر فیلی منتشر شده در: ۰۴ مرداد ۱۴۰۳ 1,423 بازدید

مقدمه

با قالب گیری رزین پلی استر میتوانید یک رزین ساده و مایع را به یک اثر هنری خیره کننده تبدیل کنید. درک نحوه ساخت قالب های رزین در ایجاد صنایع دستی رزینی منحصر به فرد ضروری است، چه برای ساخت یک حلقه رزینی شیک و چه طراحی میز رزین اپوکسی بزرگ.

قبل از اینکه به شما فرآیند قالب گیری رزین پلی استر را بگوییم باید بدانید درک اصول اولیه بسیار مهم است. در این مقاله ما برای نحوه ساخت قالب‌های رزین یک نمای کلی از روند ارائه می‌کنیم. این یک نقطه شروع عالی است برای مبتدیان و یک تکرار مفید برای کسانی است که قبلاً در هنر رزین کار کرده‌اند.

ساخت قالب چراغ با رزین پلی استر

ساخت قالب چراغ با رزین پلی استر

رزین های پلی استر چیست

شکل اولبه رزین پلی استر به شکل مایع و به غلظت مربا است ولی وقتی با هاردنر مخلوط می گردد، پس از مدتی حرارت آن بالا رفته و به حالت ژله در می آید و سپس سخت و محکم می گردد. در زمان سفت شدن پلی استر، مولکول ها به هم نزدیک شده و مقداری از محلول نیز تبخیر می گردد که باعث میشود حجم پلی استر بعد از بستن اندکی کاهش یابد. معمولا پلی استر مایع، بوی زننده ای دارد پس اگر روزانه مقدار کمی از آن مصرف شود کم ضرر است. ولی بیش تر از این مقدار را باید در اتاقی که تهویه دارد انجام داد.

برخی از ویژگی های رزین های پلی استر

  • پلی‌استر سخت شده را دیگر نمی‌توان به حالت مایع برگرداند.
  • پلی‌استر مایع، بوی زننده‌ای دارد و اگر روزانه مقدار پنج کیلوگرم از آن مصرف شود بی‌ضرر است، ولی بیشتر از این مقدار را باید در اتاقی که تهویه دارد، انجام داد.
  • رزین پلی‌استر به بعضی اجسام مثل چوب می‌چسبد؛ بنابراین باید داخل قالب را تمیز کنیم و از جداکننده‌ها در داخل آن استفاده کنیم.
  • رزین پلی‌استر باید در جای خنک و تاریک نگهداری شود. عمر رزین درصورتی‌که مرغوب باشد، به دوازده ماه می‌رسد.
  • مناسب‌ترین درجه برای کار با پلی‌استر، حرارت بیست درجه است.
  • پلی‌استر بعد از بستن، محکم و غیرسمی می‌گردد و غیرمتخلخل است. می‌توان آن را سوهان زد و یا با مته سوراخ نمود.
  • با کم و یا زیاد کردن هاردنر به‌راحتی می‌توان زمان سفت‌شدن پلی‌استر را مدیریت کرد.
  • هاردنرهای مورداستفاده در پلی‌استر، به دو صورت مایع و خمیری وجود دارند. کارکردن با نوع خمیری ساده‌تر است. هاردنر مایع به رنگ آب بوده و بوی تندی دارد.

قالب گیری رزین پلی استر چیست

رزین پلی استر قالب گیری یکی از محصولاتی است که در صنعت مجسمه‌سازی و صنایع دیگر نیز مورداستفاده قرار می‌گیرد.

راهنمای گام به گام قالب گیری رزین پلی استر

با این راهنمای گام‌به‌گام یاد بگیرید که چگونه اولین قالب رزین خود را بسازید. از اقدامات احتیاطی تا قالب‌گیری، همه آن‌ها را پوشش می‌دهیم. همین امروز باهنر رزین شروع کنید!

  1. مرحله اول شامل انتخاب طرح قالب است.
  2. در مرحله بعدی فضای کار را آماده می کنیم.
  3. جمع آوری مواد یا ابزار ضروری برای ساخت قالب
with polyester

with polyester

ابزارها یا مواد ضروری برای ساخت قالب رزین عبارت‌اند از قالب‌های سیلیکونی، فنجان‌های مخلوط‌کن و میله‌های همزن، رزین، تفنگ حرارتی یا مشعل، پاک‌کننده پلی‌اورتان و تجهیزات محافظ که به‌صورت زیر آنها را معرفی خواهیم کرد:

انتخاب ظرف مناسب برای قالب گیری رزین پلی استر

برای قالب گیری رزین پلی استر از قالب‌های متنوعی می‌توان استفاده کرد؛ مانند قالب سیلیکونی، قالب لاتکسی و قالب پلاستیکی.

قالب سیلیکون

این نوع قالب‌ها به علت داشتن قابلیت انعطاف‌پذیری برای قالب‌گیری اجسام سه‌بعدی مناسب هستند. آویزهای قلبی شکل، النگو و… را می‌توان با این قالب‌ها، قالب‌گیری نمود. قالب‌های سیلیکونی متنوعی در بازار وجود دارد. همچنین می‌توان از شیء مدنظر، قالب‌گیری کرده و قالب سیلیکونی آن را ساخت.

مولد سیلیکونی برای قالب گیری رزین پلی استر

مولد سیلیکونی برای قالب گیری رزین پلی استر

قالب لاتکسی

از این قالب‌ها با عنوان قالب‌هایی با انعطاف‌پذیری بالا می‌توان نام برد. بعضی از انواع رزین‌ها برای سفت‌شدن در قالب لاتکسی، نیاز به هاردنر بیشتری دارند؛ بنابراین می‌بایست قبل از قالب‌گیری تست شوند. لاتکس در برابر روغن فاسد می‌شود؛ بنابراین هنگام کار با لاتکس از مایع ظرف‌شویی به‌عنوان جداکننده استفاده می‌شود.

قالب پلاستیکی

می‌توان از قالب پلاستیکی شکلات‌های بسته‌بندی در فروشگاه‌ها و یا ظروف یکبار مصرف استفاده نمود. این ظروف را می‌توان به‌عنوان قالب یا برای نگهداری قالب سیلیکونی در طول پخت استفاده کرد.

آشنایی با دیگر ابزارهای قالب گیری رزین پلی استر

رزین

عنصر اصلی در پروژه شما. پولیش را متناسب با نیاز خود انتخاب کنید، مانند رزین اپوکسی برای پوشش براق یا رزین پلی‌استر برای ظاهری مات‌تر.

عامل رهاسازی

جداکننده و رهاساز قالب باعث می‌شود رزین شما به قالب نچسبد. این می‌تواند یک محصول تخصصی یا یک کالای خانگی مانند روغن پخت‌وپز باشد.

میله‌های همزن

از این میله‌ها برای مخلوط‌کردن رزین و هاردنر استفاده می‌شود. برای جلوگیری از ایجاد حباب‌های ناخواسته در محصول نهایی، از تمیز و خشک‌بودن آنها اطمینان حاصل کنید. اگر در حجم زیاد رزین پلی استر استفاده میکنید به یک مته همزن صنعتی نیاز دارید.

فنجان‌های اندازه‌گیری

دقت در هنر رزین بسیار مهم است. از فنجان‌های اندازه‌گیری استفاده کنید تا اطمینان حاصل کنید که نسبت رزین و هاردنر صحیح را با هم مخلوط می‌کنید.

پوشیدن لباس محافظ

این شامل دستکش، عینک ایمنی و ماسک برای محافظت از شما در برابر دود رزین است.

برای ایجاد قالب‌های رزین باکیفیت بالا، داشتن مواد مناسب ضروری است. علاوه بر سیلیکون، ظروف پلاستیکی، رزین، مواد رهاکننده، میله‌های همزن و فنجان‌های اندازه‌گیری، به یک کیت قالب‌سازی قابل‌اعتماد سیلیکونی نیز نیاز دارید. این کیت ابزار و موادی را برای ایجاد قالب‌های عالی برای صنایع‌دستی رزین شما فراهم می‌کند.

نمونه قالب سیلیکونی برای قالب گیری رزین پلی استر

نمونه قالب سیلیکونی برای قالب گیری رزین پلی استر

محصولات جانبی برای استفاده در قالب گیری رزین پلی استر

رزین پلی‌استر برای استفاده در قالب‌گیری، نیاز به افزودن چندین محصول جانبی دارد. این محصولات به‌طورکلی عبارت‌اند از

کاتالیزور (اسید پراکسید یا در زبان عامیانه اسید)

فرآیند پخت یا شکل‌گیری از طریق پلیمریزاسیونِ رادیکالیِ باندهای غیراشباع رزین پلی‌استر اتفاق می‌افتد و در این فرآیند کاتالیزور نقش شروع‌کننده و فعال‌کنندهٔ واکنش را بر عهده می‌گیرد. کاتالیزورها کمی قبل از استفاده (به‌اندازه 1-2 Phr برای 100 Phr رزین) برای شروع واکنش پلیمریزاسیون به سیستم رزین اضافه می‌شوند. در پخت رزین پلی‌استر و وینیل استر معمولاً از کاتالیزور استفاده می‌شود.

شتاب‌دهنده (مانند نفتنات کبالت)

گرفتن یا پخت شدن یا پلیمریزاسیون رزین، در عمل بسیار کند است، بنابراین به مقدار 0/2 تا 0/5 phr کبالت مایع به سیستم پخت پلی استر می افزاییم تا این فرآیند تسریع گردد. در پخت رزین پلی استر و وینیل استر معمولا از شتابدهنده ی کبالت 10% استفاده می شود. البته آنجایی که شتاب‌دهنده‌ها در غیاب کاتالیزور تأثیر کمی بر رزین دارند، گاهی اوقات توسط سازنده پلی‌استر به رزین اضافه می‌شوند تا یک «رزین پیش شتاب‌شده» ایجاد کنند.

افزودنی ویسکوزیته (تیکسوتروپیک)

این مواد جهت افزایش گرانروی ظاهری رزین و جلوگیری از شُره کردن در دیواره‌های عمودی مورداستفاده قرار می‌گیرد؛ اما لازم به ذکر است که تأثیر نامطلوبی بر عمر، سرعت و خواص پخت رزین پلی‌استر دارند. خاک رس چینی، پودر PVC و اکسیدهای فلزی از نمونه مواد مصرفی به این منظور هستند.

پرکننده

فیلر یا پرکننده به‌منظور کاهش قیمت و بهبود خواص به رزین پلی‌استر اضافه می‌شود. از جمله فیلرهای پر مصرف در این سیستم رزینی می‌توان از کلسیم کربنات عمل‌آوری شده (به‌ویژه انواع کریستالی آن) یادکرد، علاوه‌برآن از ذرات کروی کوچک شیشه (20 الی 500μm) و پودر چوب نیز می توان استفاده کرد.

  • رنگ‌دانه (حداکثر تا 10 درصد وزنی)
  • افزودنی‌هایی مانند مقاومت در برابر مواد شیمیایی/آتش

یک تولیدکننده ممکن است رزین را به شکل اصلی یا با هر یک از افزودنی‌های فوق که قبلاً اضافه شده، عرضه کند. رزین‌ها را می‌توان مطابق با نیازهای قالب‌ساز فرموله کرد و به‌سادگی برای افزودن کاتالیزور قبل از قالب گیری رزین پلی استر آماده نمود.

مخلوط کردن رزین و ریختن آن در قالب

رزین در حال مخلوط‌شدن و ریختن در جعبه قالب است. رزین را طبق دستورالعمل سازنده مخلوط کرده و بریزید. سپس آن را در جعبه قالب بریزید.

نکته مهم در تهیه مخلوط رزین قبل از قالب‌گیری دقت زیادی لازم است. قبل از افزودن کاتالیزور، رزین و هر گونه افزودنی باید به‌دقت هم زده شود تا همه اجزا به طور یکنواخت پراکنده شوند. این هم زدن باید کامل و دقیق باشد؛ زیرا هر هوای وارد شده به مخلوط رزین بر کیفیت قالب‌گیری نهایی تأثیر می‌گذارد. این امر مخصوصاً در هنگام لایه چینی با الیاف تقویت‌کننده بیشتر می‌شود، زیرا می‌تواند حباب‌های هوا در داخل لایه‌ها ایجاد کند که منجر به تضعیف ساختار شود.

قالب گیری رزین پلی استر و خشک شدن رزین

قالب گیری رزین پلی استر و خشک شدن رزین

حذف حباب ها، اجازه دادن به خشک شدن و قالب گیری است.

جعبه قالب با رزین که برای پخت آماده شده است. این کار بسته به نوع رزینی که استفاده می‌کنید می‌تواند از چند ساعت تا چند روز طول بکشد و پس از اینکه رزین کاملاً سفت شد، آن را بااحتیاط از جعبه قالب بردارید.

زمانهای مهم در فرآیند قالب گیری رزین پلی استر

  • زمان ژل شدن (Gel time) که در این بازه زمانی می‌توان شتاب‌دهنده را افزود.
  • زمان سخت‌شدن (Hardening time) که پس از آن رزین به حد کافی سخت شده و آمادهٔ خروج از قالب است.
  • زمان نهایی سخت‌شدن (Maturing time) که مدت زمانی که رزین نیاز دارد تا به‌سختی و پایداری کامل و مقاومت شیمیایی نهایی برسد.

نکات مهم برای قالب گیری رزین پلی استر

  • انتخاب مواد مناسب برای قالب‌های رزین برای نتیجه نهایی تولیدات رزین بسیار مهم است.
  • تکنیک‌های مختلف برای ساخت قالب‌های رزین عبارت‌اند از ریختن، برس زدن، قالب بلوک و تنظیم قاب.
  • نکاتی برای دستیابی به قالب‌های رزین باکیفیت بالا شامل استفاده از رزین مناسب، توجه به دما، ازبین‌بردن حباب‌ها، تسلط بر فرآیند قالب‌گیری و تمرین و آزمایش است.
  • اشتباهات متداولی که در ساخت قالب رزین باید از آنها اجتناب کرد عبارت‌اند از: بی‌توجهی به آب‌بندی قالب، اختلاط ناکافی، نادیده‌گرفتن اقدامات احتیاطی ایمنی، تسریع در فرآیند پخت، عدم استفاده از ماده رهاکننده، و چشم‌پوشی از حباب‌ها.
  • استفاده از پاک‌کننده پلی‌یورتان برای تمیزکردن قالب رزین برای حفظ طول عمر قالب‌های شما و اطمینان از ایجاد یکنواخت و باکیفیت رزین ضروری است.
قالب چراغ ساخته شده از رزین پلی استر

قالب چراغ ساخته شده از رزین پلی استر

نتیجه‌گیری

در این مقاله سعی کردیم به شما در مورد رزین پلی‌استر و مراحل و نحوه قالب گیری رزین پلی استر بگوییم البته باید بدانید ایجاد قالب‌های رزین فقط به دنبال انجام مراحل نیست. این همچنین در مورد درک موادی است که با آنها کار می‌کنید. به‌عنوان‌مثال، آیا می‌دانستید که نوع رزینی که استفاده می‌کنید می‌تواند به طور قابل‌توجهی بر نتیجه نهایی تأثیر بگذارد!

شیمی افسون تولیدکننده و پخش کننده محصولات رزینی، کامپوزیتی و فایبرگلاس است که به صورت عمده محصولات خود را در بازار عرضه می کند. شما می توانید جهت خرید بهترین محصولات از مشاوره رایگان کارشناسان شیمی افسون بهره مند شوید.

شماره های تماس

02144526383

02144525955

02144543831

02144502129

02144518164

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × 1 =